Handsjöbyn och Digerberget

Handsjöbyn med byn Digerberget ligger i södra Jämtland, vackert belägen längs Ljungans dalgång och är en av de yngsta byarna i Rätans gamla socken. I dag är vi ca. 90 personer i byn, under byns blomstringstid 1940-1960 bodde som mest 654 personer här. Då fanns bland annat två mataffärer, skola, post, café, två bensinmackar, kiosk, taxi, några åkerier och dansbana vid Handsjöforsen.

Handsjön ligger efter väg 315, ca 2 mil öster om Rätan mot Ånge. Byn är en av de yngsta byarna i Ljungans älvdal. Idag 2022 är vi runt 70 boende i byn och många fritidsboende. Under byns blomstringstid 1940-1960 bodde som mest 654 personer i byn.
I byn har under åren funnits gästgiveri, danslokal, 2 affärer, postkontor, bensinstation, kiosk, skola, caféer mm.

Handsjöns byförening

Vi är en ideell förening som värnar om byns och bybornas gemensamma intressen och verkar för byns utveckling. Vi är även ägare till Handsjön bystuga. Föreningens syfte är att tillvarata byns och bybornas gemensamma intressen, att verka för byns utveckling.  Föreningen äger Handsjöns bystuga, ansvarar för drift och skötsel av denna med tillhörande byggnader. Alla bybor, fritidsboende med flera som stödjer föreningens verksamhet kan vara medlemmar i föreningen.

Kontakter: Hans Bäckström 070-656 22 62, Anna-Lisa Lövstrand, 073-054 0541.

Läs mer om Handsjöns byförening under kategori FÖRENINGSLIV

Skolan

Skolan i byn byggdes 1896 och lades ner 1987. När skolan lades ner fick byns förening som då hette Handsjöns Skidklubb köpa skollokalen av Bergs kommun. Lokalen renoverades och byggdes ut med en stor samlingssal.

Bystugan som ligger efter gamla byvägen är byns samlingsplats och är flitigt använd, vi anordnar sommarcafé under juli månad, vår- och höstmarknad, loppisdagar, musikcafé, trivselkvällar mm. Vi har en även en fotoutställning med runt 400 foton från tidigt 1900-tal till nutid insatta i album och på tavlor.

Krusen

Krusen, ta gärna en promenad upp till utsiktsplatsen på Krusen med en himmelsvid utsikt. Stigen som är röjd och markerad är cirka 2 km och lätt att hitta från byvägen och väl uppe finns en enkel rastplats och en låda med gästbok, vi rekommenderar varmt ett besök hit upp!

Ta dig till Krusenberget med bil kör väg 315 mot Handsjöbyn

Ta av upp till vänster på den gamla byvägen. En märkt stig leder upp till berget Krusen. Därifrån får du underbar utsikt över Ljungans lopp. Promenaden tar ca en halv timme. I närheten ligger Handsjöns bystuga där man sommartid kan dricka kaffe mm

Handsjöforsen

Handsjöforsen och Flottarleden, åk ner vid Rätans kraftverk efter gamla vägen ca 2 km där är skyltat mot forsen och en stig ner till en fin fikaplats med bord, bänkar och grillplats. Fortsätter man ner och över hängbron kommer man in på flottarleden som går upp till Rätans kraftverk.
För utförligare information om vår by se vår hemsida www.handsjon.se.

Flottarstigen

Flottarstigen, passerar bl.a. Handsjöforsen. Till Flottarstigen kommer du om du tar av vid Rätans kraftverk, vid väg 315 mellan Rätan och Handsjön. Åk över dammen så hittar du starten vid en postlåda med karta och gästbok. Utefter stigen finns gapskjul och efter hängbron på platån finns en rastplats Välkommen att vandra! Passa på och läs på informationstavlorna (vid starten och vid grusvägen efter hängbron) om flottarens liv.

Man kan gå stigen upp från hängbron och gå grusvägen tillbaka till kraftverksdammen, efter vägen kan man titta på ett litet fungerande sågverk

Handsjöns FVOF

Handsjöns FVoF - är den del av Fiska i Berg, vars mål är att få flera besökare att upptäcka en lättillgänglig och attraktiv hållbar fiskedestination för alla. Johan Broman har varit hos oss och i Bergskommun flertalet gånger och hans program är fortfarande väldigt populära, se dem gärna TV4 play och vildmarksportalen.se.
Gäddraget - är vår årliga tävling som alltid helgen under vecka 28 som startades redan 2005 i Handsjön. Det är en 24timmars catch & release som drar till sig många nya lag från hela Sverige! Prispengar till 1-3:e plats, samt ett jackpottpris som ökar med 500kr/år om den ej gått ut och det är till laget som först får ihop 5 meter gäddan och priset sponsrar av tjuvjakt.se (Macken i Rätan)
Höstgäddan – en höstfisketävling i Handsjön som pågår i 5 timmar och även denna tävling är en catch & release för båtlag, tävlingen äger alltid rum sista lördagen i september.
Långtjärn – om man inte vill tävla i Handsjön så är vår mest besökta vatten Långtjärn där du löser fiskekort på plats och kan få regnbåge, röding och öring, fisk som vi sätter ut 2 ggr/ per år. Vi har alltid premiär på midsommardagen och juldagen. Tack vare Fiska i Berg (tidigare Fiskedestination Berg) så har vi gjort tjärn så den är tillgänglighetsanpassad, det är spångar runt en väldig stor del av tjärn som underlättar för den som har svårt att gå på ojämnmark, barnvagn och rullator är inga som helst problem att ta sig med. Vi har grillplatser, vindskjul och utedass. Har du inte varit där än så är det väl värt ett besök!
Besök oss – det går att hyra hus, båtar och kajaker hos oss samt fiskeguide och även olika matpaket. Ta gärna kontakt med oss för priser och vilken typ av boende du önskar. Pär Nilsson ordförande i HFVOF 073-815 52 55, handsjonsfvof@gmail.com eller Martin Bodin, Fiska i Handsjön 070-513 00 67, handlakevillage@hotmail.com.
Facebook; Handsjöns FVoF och Fiska i Handsjön
Instgram; @handsjonsfvof_jamtland, @fiskaihandsjon, @camphandlake

Bageriet bortom bäcken

Det lilla och personliga bageriet som bakar på beställning ex.vis matbröd där ciabatta får högsta betyg, men såklart mycket annat. Vi har även mycket populär räkkasse som innehåller rökta räkor, hemmagjord aioli och självklart hembakat bröd, vi tar även fram förslag på outdoorfood, mingelmat, svensexe-frukost osv, inget är omöjligt 😊

Om du är intresserad får du gärna ringa Ina Elgstam 073-214 72 10 eller Pär Nilsson 073-815 52 55. Följ oss gärna på Instagram @bagerietbortombacken eller på Facebook Bageriet Bortom Bäcken, mail christina.elgstam@gmail.com

Handlakemade

De flest använder sig av ”handmade” men då jag bor i Handsjön så fick det bli ”Handlakemade”, kika in på mitt instagramkonto @handlakemadebyina eller såklart på Facebook.

Stickar och virkar på beställning som ex.vis raggsockor till stora och små, yogasockor och makraméprodukter så in och kika på Instagram eller Facebook så kanske hittar något som faller dig i smak. Ina Elgstam 073-214 72 10, christina.elgstam@gmail.com