Nästeln, Lillsved och Kvarnsjö

Nästeln

Nästeln är en liten by i Rätans socken. Byn ligger på östra sidan om Nästelsjön mitt emellan Rätan och Åsarna. Nästeln har genom tiderna avfolkats, men ända in på 2000-talet fanns det en lanthandel där byborna kunde införskaffa livsmedel. Småskaligt jordbruk, ett tegelbruk och ett sågverk var förr en del av Nästeln men nu bor endast ett 20-tal bofasta i byn medan sommarstugorna är minst lika många. Även om det idag är få som bor i byn så bedrivs en del småföretagande med sätet i Nästeln.

Sommaren 2022 mellan den 13/7 och  7/8 är Nästelns sommarcafé öppet på Hembygdsgården onsd-sönd klockan 11-16. Mängder av hembakat fikabröd erbjuds i vacker miljö och på logen är det loppis. Varmt välkomna!

Nästeln-Lillsve hembygdsgård

Mest känd är Nästeln för sin Hembygdsgård med dansloge. Många är de jämtlänningar som har varit på dans i Nästeln och artister såsom Svenne och Lotta samt Burken och Rockfolket är några av de som genom åren uppträtt i byn.  

Nästelns naturbad

Nästeln har också en fin sandstrand längst nere i byn, naturskönt vid en vik och fiskare hittar gärna till Nästelströmmen, som är en del av Ljungan. Harr, öring och sik är några fisksorter som simmar i strömmen tillsammans med gäddorna.